Crna slavonska svinja - autohtona hrvatska pasmina svinja

  February 14, 2020
Crna slavonska svinja - autohtona hrvatska pasmina svinja

KVALITETA MESA CRNE SLAVONSKE SVINJE NA TEMELJU UZGOJA

Uzgoj Crne slavonske svinje pretežno se odvija na velikim otvorenim prostorima, odnosno pašnjacima i šumama koji su ograđeni sigurnosnim ogradama. Uzgoj na takav način temelji se na tome da se svinje slobodno kreću prostorom te prvenstveno iskorištavaju hranu koja im je dostupna u prirodi i koju same nađu. Ta hrana podrazumijeva pašu, bukvicu i žir. Uzevši u obzir činjenicu da je Crnoj slavonskoj svinji potrebno duže vrijeme tova zbog smanjenih prosječnih dnevnih prirasta, uz ovakav sustav uzgoja i hranidbe, meso Crne slavonske svinje poprima vrlo dobra kvalitativna i tehnološka svojstva što se manifestira kroz tamniju boju mesa, veću čvrstoću, veći udio unutarmišićne masnoće, slabije otpuštanje vode i dr. Stavljajući naglasak na prehranu žirom, utječe se na povećanje sadržaja unutarmišićne masti, ali i na specifični sastav nezasićenih masnih kiselina koje pretvaraju meso i mast crnih slavonskih svinja u vrhunske delikatese.

Osvrnuvši se ovaj specifični način uzgoja i hranidbe, meso Crne slavonske svinje ima puno bolju kvalitetu od mesa plemenitih pasmina svinja i time je pogodnije za preradu u tradicionalne suhomesnate proizvode, a i njeno svježe meso je odlično za pripremu raznih jela.

Prema proizvodnim karakteristikama Crna slavonska svinja pripada masno-mesnom tipu svinja. Najbolje se prepoznaje prema crnoj boji dlake koje su ravne i duge te ravnomjerno prekrivaju tijelo svinje. Papci i rilo su crne boje, uši srednje velike i poluklopave, a koža je pepeljasto-sive boje. Noge su joj kratke, ali čvrste. Crna slavonska svinja pripada skupini srednje velikih svinja.

Crna slavonska svinja na farmi

KROZ POVIJEST

Crna slavonska svinja je hrvatska autohtona pasmina svinja koja je nastala sredinom 19. stoljeća na imanju Orlovnjak u blizini Osijeka čiji je vlasnik bio grof Pfeifer. Po grofu Pfeiferu ovu pasminu svinja često nazivamo i „fajfericom“. Njegov cilj je bio osmisliti pasminu svinja koja je jednako pogodna za proizvodnju mesa i masti te koja će biti bolje plodnosti, otpornosti i ranozrelosti od domaćih pasmina svinja. Crna slavonska svinja nastala je selekcijom i križanjem domaćih pasmina svinja - Lasaste mangulice s nerastima Berkshira te poslije i s nerastima pasmina Poland china.  Tek sredinom 20. stoljeća ovakva Crna slavonska svinja križana je s Cornwall pasminom svinja kako bi se poboljšala njezina proizvodna svojstva.

 

Isprobajte naše proizvode i sami se uvjerite u kvalitetu svježeg mesa i tradicionalnih suhomesnatih proizvoda od Crne slavonske svinje!

100% Domaća Proizvodnja Naša farma smještena je u prirodnom okruženju s vlastitim proizvodnim pogonom u kojemu proizvodimo vrhunske suhomesnate proizvode po recepturi staroj više od 50 godina!
HACCP Certifikat             PROIZVODNJA MESA HR 3615 EU                Sva naša proizvodnja je kontrolirana i sukladna s HACCP standardom koji osigurava zdravstvenu ispravnost svih proizvoda, od naše farme do Vašeg stola.
Bez Umjetnih Aditiva S ponosom jamčimo da naši proizvodi ne sadrže umjetna bojila, pojačivače okusa, antioksidanse, regulatore kiselosti, soju ili gluten.